O pár článků zpět jsme se zde zavázali, že vyzkoušíme slané recepty se špaldou a pohankou. Pohanku jsme splnili, tak teď přišla na řadu špalda. Současně byl v naší domácnosti vznešen požadavek na kuře s nádivkou, jako dělává babička. V původním receptu babičky je použita klasická strouhanka, ale proč nezkusit do klasické kuchyně vznést trošku svěžího vánku, a tak jsme raději sáhli po špaldových vločkách.
Suroviny:
1 cibule
½ kostky farmářského másla
2 vejce z volného chovu
100 g špaldových vloček (viz. sekce bez obalu)
3 lžičky farmářské smetany nebo mléka
Sůl
Pepř
Větší hrst čerstvé petrželové natě
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno a lehce osmahneme tzv. nabledo na oříšku másla.
Zbytek másla rozpustíme v malém kastrůlku, odstavíme a necháme vychladnout.
Špaldové vločky rozemeleme najemno.
Nyní už máme všechny suroviny nachystané, tak je spolu už jenom promícháme a touto směsí nadijeme nějakého opeřence, tedy již oškubaného, nejlépe z volného chovu a s informací, čím byl při výkrmu vykrmen a pak ho upečeme, jak jsme zvyklí.